امروزه محصول جدیدی به عنوان BCAA بین بدنسازانی که به تازگی شروع کردند محبوب شده است ولی بیشتر آن ها اطلاعات کافی از آن ندارند. اما سوالی که پیش می آید این است که از چه آمینواسید هایی ساخته شده و آیا فوایدی مضاف بر دیگر مکمل ها دارد؟ عوارض آن نسبت به دیگر مکمل ها چگونه است؟ در این مقاله به اطلاعات مفیدی که شما باید درباره BCAA بدانید صحبت میکنیم.
ابتدا درباره اینکه BCAA چیست صحبت میکنیم. BCAA مخفف شدهBranched-Chain Amino Acids است یا آن را میتوان آمینواسید های شاخه دار معنی کرد. آمینو اسید های شاخه داری که در BCAA یافت میشود 3 آمینواسیدی هستند که برای عضله سازی ضروری اند.
از سه آمینو اسید میتوان از والین (valine) نام برد که سنتز پروتئین و ریکاوری عضلات پس از تمرین را تسریع میکند. آمینواسید شاخه دار دیگر، لوسین (leucine) است که در بیوسنتز پروتئین به کار میرود و باعث افزایش توده عضلانی میشود، آمینواسید سوم ایزولوسین(isoleucine) می باشد که در رشد تارچه های عضلانی به کار میرود همچنین سنتز پروتئین را بالا میبرد. پس با مصرف آن میتوانید به حد مطلوبی از بدنسازی و ساخت عضله برسید.
اهمیت مصرف آن را میتوان اینگونه بیان کرد: بدن ما قادر به ساخت این سه نوع آمینواسید نیست و در نتیجه باید برای عضله سازی آن ها را از منابع خارجی تامین کنیم و BCAA محصولیست که هم باعث افزایش سنتز عضلانی میشود و هم مانع ازبین رفتن عضلات را می شود. پسBCAA هم اثرات آنابولیسیمی و هم کاتابولیسمی دارد .
البته اینطور نیست که این سه آمینواسید را فقط از راه خردن مکمل بتوان تامین کرد بلکه از طریق خوردن فراورده های غذایی مانند گوشت گاو، بادام، لوبیا و.. نیز میتوان آن را تامین کرد.
درباره فواید این مکمل گفته شد که قابل توجه ترین آن عضله سازی بود. در مطالعه ای که روی ورزشکاران انجام گرفت مشخص شد آن هایی که 5/6 گرم از این مکمل را استفاده کردند در مقایسه با کسانی که مصرف نکردند سنتز پروتئین عضلانی آن ها 22 درصد بیشتر بود. از دیگر فواید آن میتوان به جلوگیری از عضله سوزی اشاره کرد به عنوان مثال عضلات شما در حین ورزش از آمینو اسیدهای شاخهدار استفاده میکنند و در نتیجه مقدار این آمینواسیدها در خون کاهش مییابد. هنگامی که آمینواسیدهای شاخهدار مصرف شوند، سطح اسیدآمینهی تریپتوفان در مغز شما افزایش مییابد. این اسیدآمینه باعث ترشح هورمون خستگی میشود و شما خسته میشوید ولی با مصرف این مکمل از ترشح تریپتوفان جلوگیری میشود. به علاوه این مکمل برای بیمارانی که مبتلا به سیروز کبدی هستند نیز مفید است به دلیل اینکه در این بیماران کبد دچار مشکل میشود و مصرف این مکمل میتواند علایم بیماری را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. از دیگر فواید آن میتوان گفت عملکرد هوازی و غیر هوازی را افزایش میدهد، در این باب میتوان به تحقیقی که در ژورنال علمی Matsumoto et al انجام شده اشاره کرد که در سال 2009 دوچرخه سوارانی که در مدت زمان معینی روزانه ۶ گرم BCAA مصرف کرده اند ۱۳% آستانه اسیدلاکتیک بالاتر، ۴% افزایش در جذب اکسیژن و ۶% توان عضلانی بیشتری داشتند.
که این تفاوت برای ورزشکاران طالب مدال قابل توجه است.
بی سی ای ای بهتراست با چه مکملی مصرف شود؟
میتوان آن را با پروتئین ولی ترکیب کنید و بسته به نظر مربی قبل یا بعد ورزش مصرف نمایید. مصرف آن قبل تمرین باعث میشود بدن درد و خستگی بعد ورزش کمتر شود و مصرف آن بعد تمرین باعث میشود ریکاوری و عضله سازیتان سرعت بیشتری پیدا کند و بدن وارد فاز عضله سوزی نشود.
مصرف مکمل به چه طرزی باید انجام شود؟
براساس جدیدترین مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت، بهتر است که زنان دوز حداقل9 گرم در روز و مردان دوز حداقل 12 گرم را بهعنوان حداقل در نظر بگیرند. البته بسته به رژیمی که دارید ممکن است لزومی به مصرف این مکمل نداشته باشید.
موارد منع مصرف آن چیست؟
باید مادران باردارو بیماران دیابتی وبیماران کلیوی و بیماران دستگاه عصبی مرکزی و ماهیچهای وکسانی که به شیر و محصولات لبنی حساسیت دارند قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند.
و همینطور کسانی که از داروهای دیابت و پارکینسون و هورمون تیروئید و کورتیکواستروئیدها (کورتون) و دیازوکساید (Proglycem) یا همان داروی افزاینده قند خون استفاده میکنند با پزشک قبل از مصرف مشورت کنند.
عوارض مصرف BCAA چیست؟
عوارض قابل توجهی ندارد و به طور کلی ایمن است ولی بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت فرمایید. عوارضی جزیی که ممکن است بعد از شش ماه مصرف مداوم ملاحضه فرمایید میتواند شامل سردرد، حالت تهوع باشد و همینطور اگر عمل جراحی در پیش دارید بهتر است از مصرف BCAA خودداری نمایید.